Oficjalna strona 1 Liceum Ogólnokształcącego w Łańcucie

Zwycięstwo Pawła Glaca w Jeden z dziesięciu

Napisano: 5 Maj, 2017 - 08:35 przez Administrator

Z satysfakcją odnotowaliśmy wielki sukces naszego absolwenta, Pawła Glaca w najbardziej prestiżowym konkursie wiedzowym nieprzerwanie emitowanym od ponad dwudziestu lat w TVP 2 - Jeden z dziesięciu. W 14 odcinku 98 edycji zdobył 193 punkty, co dało mu kwalifikację do Finału sezonu. W środę 23 kwietnia mieliśmy okazję obejrzeć świetny występ Pawła w Wielkim Finale. Spokój, opanowanie, fantastyczna interdyscyplinarna wiedza zaskutkowały znakomitym rezultatem: 235 punktów, co uplasowało go jako zawodnika kończącego rozgrywkę z największą ilością punktów i nagrodą 10 tys.zł.
Prawdę powiedziawszy nie zaskoczył nas sukces Pawła, studenta filologii ugrofińskiej na Uniwersytecie Warszawskim, przyzwycził wszak nas do tego, że jest człowiekiem niezwykle aktywnym, twórczym, pracowitym. Ten wychowanek p.prof. Edyty Teichman przed kilkoma laty wraz z niezapomnianą ekipą z klasy był współautorem sukcesu w konkursie Fan-klasa, nagrodą w którym była wycieczka do Barcelony i na ćwierćfinał Mistrzostw Europy w piłce nożnej 2012 do Kijowa. Pamietamy też Pawła jako świetnego współautora (wraz z Bartkiem Michną) scenariuszy filmów i aktora teatru szkolnego (m.in. występował na 105-leciu Szkoły). Pasją Pawła jest literatura (w przyszłości chce być tłumaczem), polityka i sport.
Gratulujemy Pawełkowi i pękamy z dumy, że Sienkiewiczacy są aktywni na wielu polach. Warto wspomnieć, że „opanowali” filologię ugrofińską na UW, gdzie pracownikiem naukowym jest dr Marcin Grad, nasz absolwent, olimpijczyk języka polskiego, tłumacz, globttroter wiecznie ciekawy świata.

( Kategorie: )

Zobacz koniecznie














I LO Biuletyn Informacji Publicznej

Gesamtschule Reichshof


Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza
Banner Lion Film - Się nie boi

TV ŁAŃCUT

PROMAR

PNWM

Użytkownicy online

W tej chwili stronę przegląda 0 użytkowników i 6 gości.

Subskrybuj

Subskrybuj zawartość